keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

2b Digitaalinen identiteetti

2b) Digitaalinen identiteetti

Etsi hakukoneen avulla tietoja itsestäsi - tekstejä, kuvia, videoita.

Millaisia tietoja sinusta löytyy?
Minusta löytyy Googlen hakukoneen avulla yllättävän vähän tietoja. Olen näköjään onnistunut salaamaan Facebook-profiilinikin niin hyvin ettei sitä löydy etsimällä nimellä, hyvä niin. Pelkästään nimeäni hakemalla ei löydy mitään muuta tietoa kuin vasta perustetun LinkedIn-profiilini tiedot. Se oli tiedossa, en ole yrittänytkään salata profiilia. Nimeni on melko yleinen, ja muita samannimisiä löytyy useita. Eräs samanniminen fysioterapeutti esiintyy suurimmassa osassa löytyneitä linkkejä, ja hevosurheiluun liittyvää tietoa löytyy runsaasti nimeni alta.

Päätin sitten lisätä hakutekijöihin myös toisen nimeni.. Silloin paljastui että netistä löytyy puhelinnumeroni, koko nimeni ja osoitteeni! Ei näin. Huomenna heti soitto operaattorille, ja puhelinnumero salaiseksi, ainakin osoitteen kohdalta.

Kuvahaulla löytyy ainoastaan yksi kuva, joka on oikeasti minä. Kyseessä on vuonna 2009 Taloussanomissa ollut nimitysuutinen. No, se ei haittaa. Voisihan se kuva tietysti parempikin olla, mutta olkoon.

Ovatko tiedot mielestäsi oikeita?
Kaikki tiedot mitä minusta löytyivät hakukoneen(Google) avulla näyttivät olevan oikeita, huh!

Kuinka voit vaikuttaa siihen, mitä tietoja sinusta on?
Miettimällä tarkoin mitä tietoa jakaa ja missä. Kun liittyy johonkin mihin pitää syöttää henkilötiedot, tulisi lukea tietosuojaan liittyvät säännökset huolellisesti.

Voiko tietoja poistaa verkosta?
Kuten tässä aiemmissa kohdissa on tullut mainittua, niin tietojen poistaminen ei välttämättä olen ihan helppo juttu. Luulen että kaikesta netissä tehdystä jää aina jonkinlainen jalanjälki, vaikka saisikin poistettua haluamansa tiedon.

Riippuu paljon siitä mistä asiasta on kyse, kun tietoja haluaa lähteä poistamaan. Nyt on lähiaikoina ollut paljon keskustelua esimerkiksi Googlen hakutietojen poistamisesta. Täytyy sanoa että ennen tämän kurssin alkamista, en edes tiennyt että sellainen on mahdollista. Euroopan unionin tuomioistuimen ratkaisu tuli voimaan 13.5.2014 ja se vaikuttaa merkittävästi hakukoneiden toimintaan Euroopassa. Tuomioistuimen mukaan tietyillä käyttäjillä on oikeus pyytää hakupalveluita, kuten Googlea, poistamaan käyttäjän oman nimen sisältävien kyselyiden hakutuloksia. Edellytyksenä on että tulosten tiedot ”eivät ole asianmukaisia, ne eivät ole tai eivät enää ole olennaisia taikka ne ovat liian laajoja niihin tarkoituksiin, joissa niitä on käsitelty." Googlen omilla sivuilla kerrotaan että tietojen poistamista voi pyytää täyttämällä verkkolomakkeen. Sen jälkeen he arvioivat täyttyykö edellytykset ja poistavat tiedot. Tämä uusi ratkaisu on kuulemma aiheuttanut runsaasti lisätöitä, ja töitä tehdään asian eteen yötä päivää. Eli ilmeisesti ihmiset ovat sankoin joukoin halunneet tietojaan poistettavan..

Itselläni ei tähän mennessä ole ollut tarvetta miettiä tietojen poistamista muualta kuin joidenkin sähköpostitse mainostavien yritysten listoilta. Olen joskus tilannut kenkiä ulkomaisista verkkokaupoista, ja heiltä tulee mainospostia lähes päivittäin sähköpostiini. Olen yrittänyt pyytää mainonnan lopettamista, mutta edelleen sitä tulee, ärsyttävää! Olen myös huomannut että moni yritys tekee mainonnan kieltämisen tarkoituksella vaikeaksi, se ei onnistu ihan noin vain klikkaamalla.


Facebookia olen monesti miettinyt.. Vaikka en jaakaan siellä kovin henkilökohtaista tietoa niin välillä mietityttää kenen kaikkien käsiin ne vähäisetkin tiedot menevät. Pelottavinta on se, että olen huomannut saavani mainoksia sellaisista asioista joista olen keskustellut jonkun kanssa yksityisviestinä! 


-Hanna

4 kommenttia:

  1. Operaattorille soittamisesta huolimatta puhelinnumero ja osoite voi olla jo palveluissa mistä sitä ei pois saa. Mainitsin blogissani erään tuollaisen nettisivun, mistä tietoja ei oikein pois saa jos ne siellä ovat http://somelotta.blogspot.fi/2014/06/digitaalinen-identiteetti.html

    Hyvä vinkki tuo että lisää Google-hakuun toisenkin nimensä, itsekin löysin sillä jälleen ihan minulle vieraan sivuston missä näkyi tietojani jotka on selvästi sinne haettu muista palveluista.

    VastaaPoista
  2. Tuohon sun facebook juttuun, et jostain luin et Facebook kierrättää niitä mainoksia sen mukaan miten sinun kaverit on niistä tykkäillyt. En oo varma onko enään mut tuli vain mieleen. Ei niillä oo enään lupaa urkkia kenenkään henk.koht. tietoja niin vapaasti mitä ne ennen teki.

    VastaaPoista
  3. Itsekin tutkiskelin tuota Googlen verkkolomaketta omien tietojen poistamisesta. Jo nuo edellytykset tietojen poistamiselle hakutuloksista ovat melko kryptiset, millaisia esimerkiksi ovat tiedot, "jotka ovat liian laajoja niihin tarkoituksiin, joissa niitä on käsitelty"? Verkkolomakkeeseen piti myös liittää todistus henkilöllisyydestä, mikä ainakin mulla kolkuttelee hälytyskelloja. Onkohan lie kannattavaa lähetellä kopio esim. henkilötodistuksesta siitä ilosta, että saa mahdollisesti hakutiedot pois Googlesta, tiedot kun kuitenkin edelleen jää verkkoon. Mielenkiintoista seurata, kuinka paljon niitä poistopyyntöjä sitten tulee.

    VastaaPoista
  4. Mika mainitsi opetusvideollaan, että aina ei ole välttämättä edes itse liittynyt uutiskirjeen tilaajaksi, vaan ne ovat enemmän urkintaa. Kun haluaa unsubscribetä, tulee vain vahvistaneeksi että sähköpostisi on aktiivinen ja lahjaksi saa lisää mainoksia :) Jos ei ole itse liittynyt, ei kannata siis poistopyyntöä tehdä vaan poistaa viesti aukaisematta!

    Kannattaa myös miettiä antaako sähköpostin asioidessaan nettikaupoissa ja kannattaa uutiskirje tilata. Toiset sivustot ovat toki luotettavimpia kun toiset esim. itse tilaan ainakin Finnkinon uutiskirjeen. Kerran liityin yhteen terveyssivuston uutiskirjeeseen ja sieltä tuli joku 8 sähköpostia päivässä, lopetin aika pian! Yksi hyvä tapa on myös käyttää toissijaista sähköpostiosoitetta kaikissa tilauksissa ym, niin että pääsähkäri pysyy siivompana!

    VastaaPoista