keskiviikko 27. elokuuta 2014

Loppupäätelmät

Näin se tuli tämäkin kurssi päätökseen, koko kesä tässä on pakerrettu ja täytyy kyllä sanoa että on tullut opittua paljon uutta! Ennen kurssia oma sosiaalisen media käyttöni oli rajoittunut lähinnä Facebookiin ja muiden blogien lukemiseen, nyt tiedän ja osaan jo paljon muutakin :)

Kurssin pakotti tutustumaan sellaisiinkin palveluihin, joihin tuskin olisin muuten viitsinyt perehtyä, kuten heiaheiaan, ja hienoa oli että sain kurssin ansiosta luotua LinkedIn-tilinkin. Myös se että osana kurssia oli muiden blogeihin tutustumista ja vertaisarviointi, opetti paljon.

Parasta kurssissa oli mielestäni blogiympäristöön tutustuminen, ja se että nyt ymmärtää kuinka monipuolisesti erilaisia sosiaalisen median palveluita voi käyttää hyödyksi sekä omassa että työelämässä.

Paljon jäi vielä opittaavakin, mutta eihän tämä opiskelu tähän lopu!

Mukavaa syksyä!


-Hanna

Oppimistehtävä 4

4a) Rakentakaa suunnitelemanne toteutus

Vaikka tässä nyt ollaan hieman myöhässä palautuksen suhteen, niin ihan hyvähän siitä tuli!

Ryhmämme Laaksonen, Lalli ja Miinalainen suunnitteli ja toteutti Opiskelijoiden liikuntapiiri-nimellä kulkevan toteutuksen, johon kuuluu blogi ja siihen liittyvä Facebook-sivusto.

Blogin laadimme ilmaiseen Wordpress-sivustoon, blogi löytyy täältä:
http://huippukunnossa.wordpress.com/

Ja Facebook-sivu löytyy täältä:
https://www.facebook.com/groups/1463826937232288/

4b) Tee toteutuksestasi esittelyvideo (käytä esim. Jing, Screenr, Screen-captore,o-matic), jonka linkität blogiisi näkyviin

Pikaisen tarkastelun jälkeen päätimme laatia videon käyttämällä Screen-o-matic-ohjelmaa. Ohjelma oli yllättävän helppo käyttää, mutta tänne linkittämisen kanssa oli hieman ongelmia.. jospa se nyt näkyisi.


Tässä video: Huippukunnossa tehokkaisiin oppimistuloksiin

4c) Tutustu yhteen tällä opintojaksolla rakennettuun toteutukseen ja arvioi toteutusta blogissasi

Toteutuksia arvioidessanne kiinnittäkää huomionne siihen, onko toteutuksen rakenne hyvä ja vastaako se mielestäsi valitun kohderyhmän tarpeisiin

Luonnollisesti halusin tutustua ryhmän Kartano-Pukki-Ylönen Assistenttipalvelut Oy:n toteutukseen, koska suunnitelma vaikutti mielenkiintoiselta. Katsoin heidän laatimansa esittelyvideon.
Videon perusteella voisin sanoa että aikalailla valmis paketti pienen yrityksen some-paketiksi! Toki kun kyseessä on kuvitteellinen yritys, ei kaikki ole ihan käyttövalmista ja loppuunvietyä, mutta hyvin kattava ja hyvin suunniteltu kokonaisuus, ja tämän tyyppinen kokonaisuus sopisi mielestäni hyvin pienelle yritykselle.

4d) Miten jatkossa voisit hyödyntää sosiaalista mediaa tehtävissäsi?

Voit esimerkiksi miettiä ja arvioida sitä, miten opintojakson yhteydessä rakentamanne toteutuksen toimivuutta voisi jatkossa kehittää tai millä uudella tavalla voisit hyödyntää erilaisia sosiaalisen median palveluita jatkossa.

Vaikka suunnitelemamme ja rakentamamme toteutus olikin ihan toteuttamiskelpoinen, niin jäihän siinä vielä paljon paranneltavaakin. Esimerkiksi blogiin suunnitelemamme liikuntapäiväkirjan varsinainen toteutus jäi tekemättä. Mikäli blogi toteutettaisiin todellisuudessa, se luultavasti kannattaisi luoda maksulliselle alustalle, jotta saataisiin käyttöön lisää toimintoja. Jos ajattelisin itseäni liikuntapiirin mahdollisena käyttäjänä niin blogiin pitäisi saada lisää mielenkiintoista sisältöä luotua, kuten esimerkiksi alennuksia, kilpailuja jne. Varmasti blogista saisi paljon mielenkiintoisemman ulkoisestikin kun perehtyisi vielä tarkemmin ominaisuuksiin, ja tosiaan luulen että maksullinen alusta toimisi paremmin. Muutamia käytännön asioita pitäisi myös miettiä, ennen kuin toteutus olisi varsinaisesti valmis käyttöön. Kuten miten liittyminen/rekisteröityminen käytännössä tapahtuisi, kuka päivittää blogia ja milloin, kuka vastaa Facebook-sivuston päivittämisestä jne.


-Hanna



tiistai 12. elokuuta 2014

Oppimistehtävä 3

Pitkän hiljaiselon jälkeen taas täällä somen maailmassa.. Kolme kesäkurssia yhtäaikaa näillä helteillä on ollut aika haastavaa! Oppimistehtävä 3 tehtiin onneksi Marjon ja Petrin kanssa ryhmässä, joten ei voinut jäädä lorvimaan vaikka olisi huvittanut :) Hieman tehtävän palautusta hidasti se, ettei minun tunnuksillani jostakin syystä ollut oikeuksia lisätä tehtävää wiki-sivuille, enkä päässyt palauttamaan tehtävää sovittuna aikana. Ryhmässä käytimme yhteydenpitoon Skypea ja Facebookia, ihan hyvin toimi. Ensimmäinen Skype-istunto tosin meinasi vähän pätkiä, mutta saimme kuitenkin kehitettyä ideaa eteenpäin, jonka jälkeen jatkettiin suunnittelua ja työnjakoa Facebookiin luodussa ryhmässä. Kiitos ryhmäläiset! :)

Oppimistehtävä 3

Suunnittele itsenäisesti, parisi kanssa tai ryhmässä sosiaalista mediaa hyödyntävän kokonaisuus työyhteisön, harrastetoiminnan tai opiskelukäyttöön.  Hyödyntäkää aiemmissa tehtävissä opittuja asioita sekä vinkkejä ja käytäntöjä, joita olette saaneet.
Kokonaisuuden suunnittelussa tulee ottaa huomioon ja perustella käyttämäsi sosiaalisen median välineet, niiden valintaperusteet sekä tietoturvakysymykset.

3b) Tehtävän suorittamiseen liittyy työparin vertaispalaute. Etsi itsellesi vertaiarvioija kurssin osallistujien joukosta.

Ryhmämme arvioi Assistenttipalvelut Oy-Kartano-Pukki-Ylönen suunnitelmaa. Oikein mielenkiintoinen ja toimiva suunnitelma! 

3c) Kirjoita blogimerkintä aiheesta.

Tässäpä tämä. Nyt itse toteutuksen suunnitteluun..


-Hanna

torstai 26. kesäkuuta 2014

2d Muiden blogit aiheesta

2d) Lue ja kommentoi vähintään kahden muun opintojakson opiskelijan blogia tästä aiheesta

Kävin tutustumassa kartanonrouvan ja Some-Lotan blogeihin ja kommentoimassa aiheeseen liittyen. 

Mielenkiintoisia näkökulmia molemmilla!


-Hanna


keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

2c Työyhteisön sosiaalisen median käytön pelisäännöt

2c) Etsi verkosta jonkin työyhteisön sosiaalisen median käytön pelisäännöt

Pohdi blogissasi, mikä on löytämiesi pelisääntöjen keskeinen viesti, kenen vastuulla näiden pelisääntöjen laatiminen on ja mitä niissä tulisi olla?

Otin tähän tehtävään esimerkiksi Suomen Lääkäriliiton laatimat ohjeistukset sosiaalisen median ja sovellusten käyttämiseen. Kyseiset ohjeet on hyväksytty Suomen Lääkäriliiton hallituksen kokouksessa, joten uskoisin että liiton vastuulla on näiden ohjeiden laatiminen ja päivittäminen. Valitsin nämä ohjeet koska lääkärit työyhteisönä ovat muutenkin mielenkiintoinen ryhmä. Lääkärit ovat aina suurennuslasin alla, ja heihin ammattiryhmänä kohdistuvat aivan erilaiset odotukset kuin moneen muuhun. Lääkärin tulee käyttäytyä harkiten, sillä yksityisiä mielipiteitä saatetaan yleistää koskemaan koko lääkärikuntaa. Jos olisin itse lääkäri, niin en varmasti uskaltaisi lausua sanaakaan sosiaalisessa mediassa. Näissäkin ohjeissa korostetaan sitä että kaikkeen sosiaalisessa mediassa jaettavaan tietoon tulisi suhtautua kuten julkiseen tietoon. Toisaalta ohjeissa muistutetaan myös sosiaalisen median myönteisistä puolista tiedotuskanavana, potilaiden vertaistukena ja voimaannuttajana.

Mitä ohjeissa sitten tulisi olla..? Yleisesti ottaen ajattelisin että ohjeistukset voivat opastaa työntekijöitä toimimaan sosiaalisessa mediassa yrityksen, tässä tapauksessa lääkäriliiton, toivomalla tavalla. Ohjeet voivat kannustaa työntekijöitä julkaisemaan toivottua sisältöä, joka taas voisi johtaa myönteiseen keskusteluun. Lääkäreiden kohdalla tässä voisi ajatella vaikkapa yksityistä lääkäriasemaa, jolle maineella on suurta merkitystä. Ohjeissa tulisi olla myös ohjeet siihen miten erilaisissa tilanteissa voi/kannattaa viestiä, ja mitä asioita voi kertoa, tai mitä ei voi jakaa julkisesti.

Seuraava lause kiteyttää mielestäni oleellisen Lääkäriliiton sosiaalisen median ohjeiden viestistä:

”Ohjeiden on tarkoitus suojella potilaiden yksityisyyttä, vaalia hyvää toveruutta lääkärien kesken ja opastaa lääkäreitä toimimaan ammattitaustansa ymmärtäen myös sosiaalisessa mediassa” (Lääkärilehti 14.12.2012)


-Hanna

2b Digitaalinen identiteetti

2b) Digitaalinen identiteetti

Etsi hakukoneen avulla tietoja itsestäsi - tekstejä, kuvia, videoita.

Millaisia tietoja sinusta löytyy?
Minusta löytyy Googlen hakukoneen avulla yllättävän vähän tietoja. Olen näköjään onnistunut salaamaan Facebook-profiilinikin niin hyvin ettei sitä löydy etsimällä nimellä, hyvä niin. Pelkästään nimeäni hakemalla ei löydy mitään muuta tietoa kuin vasta perustetun LinkedIn-profiilini tiedot. Se oli tiedossa, en ole yrittänytkään salata profiilia. Nimeni on melko yleinen, ja muita samannimisiä löytyy useita. Eräs samanniminen fysioterapeutti esiintyy suurimmassa osassa löytyneitä linkkejä, ja hevosurheiluun liittyvää tietoa löytyy runsaasti nimeni alta.

Päätin sitten lisätä hakutekijöihin myös toisen nimeni.. Silloin paljastui että netistä löytyy puhelinnumeroni, koko nimeni ja osoitteeni! Ei näin. Huomenna heti soitto operaattorille, ja puhelinnumero salaiseksi, ainakin osoitteen kohdalta.

Kuvahaulla löytyy ainoastaan yksi kuva, joka on oikeasti minä. Kyseessä on vuonna 2009 Taloussanomissa ollut nimitysuutinen. No, se ei haittaa. Voisihan se kuva tietysti parempikin olla, mutta olkoon.

Ovatko tiedot mielestäsi oikeita?
Kaikki tiedot mitä minusta löytyivät hakukoneen(Google) avulla näyttivät olevan oikeita, huh!

Kuinka voit vaikuttaa siihen, mitä tietoja sinusta on?
Miettimällä tarkoin mitä tietoa jakaa ja missä. Kun liittyy johonkin mihin pitää syöttää henkilötiedot, tulisi lukea tietosuojaan liittyvät säännökset huolellisesti.

Voiko tietoja poistaa verkosta?
Kuten tässä aiemmissa kohdissa on tullut mainittua, niin tietojen poistaminen ei välttämättä olen ihan helppo juttu. Luulen että kaikesta netissä tehdystä jää aina jonkinlainen jalanjälki, vaikka saisikin poistettua haluamansa tiedon.

Riippuu paljon siitä mistä asiasta on kyse, kun tietoja haluaa lähteä poistamaan. Nyt on lähiaikoina ollut paljon keskustelua esimerkiksi Googlen hakutietojen poistamisesta. Täytyy sanoa että ennen tämän kurssin alkamista, en edes tiennyt että sellainen on mahdollista. Euroopan unionin tuomioistuimen ratkaisu tuli voimaan 13.5.2014 ja se vaikuttaa merkittävästi hakukoneiden toimintaan Euroopassa. Tuomioistuimen mukaan tietyillä käyttäjillä on oikeus pyytää hakupalveluita, kuten Googlea, poistamaan käyttäjän oman nimen sisältävien kyselyiden hakutuloksia. Edellytyksenä on että tulosten tiedot ”eivät ole asianmukaisia, ne eivät ole tai eivät enää ole olennaisia taikka ne ovat liian laajoja niihin tarkoituksiin, joissa niitä on käsitelty." Googlen omilla sivuilla kerrotaan että tietojen poistamista voi pyytää täyttämällä verkkolomakkeen. Sen jälkeen he arvioivat täyttyykö edellytykset ja poistavat tiedot. Tämä uusi ratkaisu on kuulemma aiheuttanut runsaasti lisätöitä, ja töitä tehdään asian eteen yötä päivää. Eli ilmeisesti ihmiset ovat sankoin joukoin halunneet tietojaan poistettavan..

Itselläni ei tähän mennessä ole ollut tarvetta miettiä tietojen poistamista muualta kuin joidenkin sähköpostitse mainostavien yritysten listoilta. Olen joskus tilannut kenkiä ulkomaisista verkkokaupoista, ja heiltä tulee mainospostia lähes päivittäin sähköpostiini. Olen yrittänyt pyytää mainonnan lopettamista, mutta edelleen sitä tulee, ärsyttävää! Olen myös huomannut että moni yritys tekee mainonnan kieltämisen tarkoituksella vaikeaksi, se ei onnistu ihan noin vain klikkaamalla.


Facebookia olen monesti miettinyt.. Vaikka en jaakaan siellä kovin henkilökohtaista tietoa niin välillä mietityttää kenen kaikkien käsiin ne vähäisetkin tiedot menevät. Pelottavinta on se, että olen huomannut saavani mainoksia sellaisista asioista joista olen keskustellut jonkun kanssa yksityisviestinä! 


-Hanna

maanantai 23. kesäkuuta 2014

2a Tietosuojakysymykset

Tietosuojakysymykset

Toisessa oppimistehtävässä tutustutaan tietosuojakysymyksiin. Tehtävänä oli etsiä verkosta paikkoja, joissa käydään keskustelua tietosuojakysymyksistä. Olen etsinyt, mutta en ole vielä onnistunut löytämään sopivaa keskustelua johon voisin osallistua… Suurin osa löytämistäni foorumeista olivat sellaisia joissa keskustelijat olivat oikeasti ammattilaisia, joten en olisi edes osannut osallistua keskusteluun :) Päädyin siis vain osallistumaan keskusteluun ryhmän Facebook-sivulla.

Lisäksi tuli miettiä seuraavia kysymyksiä:

Millaisia seikkoja sosiaalisia verkkotyökaluja työyhteisössä käyttävän henkilön pitäisi ottaa huomioon tietosuojan näkökulmasta?
Tutustuttuani eri lähteistä löytyviin sosiaalisten verkkotyökalujen käyttöön ja tietosuojaan liittyviin materiaaleihin, yleispäteväksi säännöksi tässäkin asiassa sopii: käytä tervettä järkeä, äläkä hölmöile. Tietosuojassa on kyse siitä, mitä tietoja käyttäjä jakaa itsestään ja kenelle. Poimin muutamia mielestäni tärkeimpiä lähteistä esille nousseita asioita työyhteisön verkkotyökalujen käyttöön liittyen:

  • Sosiaalinen media on tarkoitettu ennen kaikkea julkisista asioista käytäviä keskusteluja varten
  • Työasioista tulisi keskustella vain työyhteisössä hyväksytyissä sosiaalisen median kanavissa
  • Tulisi muistaa että aina kun käyttää työyhteisön laitteita, verkkoa tms. esiintyy silloin aina organisaation edustajana
  • Kannattaa miettiä ennen kuin julkaisee tietoja/mielipiteitään verkossa, niitä on hyvin vaikea poistaa jälkikäteen
  • Työyhteisölle kannattaa laatia sosiaalisten verkkotyökalujen käyttöön tarkoitetut ohjeistukset 
  • Henkilöstön tulee tietää miten toimia sosiaalisen median palveluissa edustaessaan organisaatiota
  • On syytä erottaa työminä ja yksityisminä

Näiden lisäksi nimenomaan tietosuojan näkökulmasta tulisi ottaa huomioon lainsäädännöllisiä seikkoja, mm. henkilötietolaki, tekijänoikeuslaki ja laki yksityisyyden suojasta.

Henkilötietolaki
Henkilötietolaki liittyy toimintaan heti kun verkkopalvelun käyttäjien tiedot tai käytön lokitiedot jäävät palvelun tarjoajalle. Henkilötietolaissa säädetään henkilörekisterinpitäjälle yleinen huolehtimisvelvollisuus henkilötietojen käsittelyssä. Lain mukaan rekisterinpitäjän tulee käsitellä henkilötietoja laillisesti, noudattaa huolellisuutta ja hyvää tietojenkäsittelytapaa ja toimia muutoinkin niin ettei rekisteröidyn yksityiselämänsuojaa tai muita perusoikeuksia rajoiteta ilman laissa säädettyä perustetta.  Henkilötietolain mukaan kaikkiin verkkopalveluihin, joissa kerätään henkilötietoja, on liitettävä tietosuojaseloste, jotta tietojen antajaa voidaan informoida tietojen keräämisestä ja suojata tämän yksityisyyttä. Rekisterinpitäjän on laadittava kaikista henkilörekistereistä rekisteriseloste ja siitä tulisi näkyä, kuka käsittelee tietoja ja mihin tarkoitukseen. Rekisterinpitäjän on pidettävä rekisteriseloste jokaisen saatavilla.

Tekijänoikeuslaki
Verkkotyökaluissa käytettävän tiedon käsittelyyn voi vaikuttaa myös tekijänoikeudelliset seikat. Erilaiset tietokannat ja niihin liittyvät ohjelmistot saattavat esimerkiksi nauttia tekijänoikeudellista suojaa. Kaikessa materiaalissa mitä sosiaaliseen mediaan laitetaan, tulee olla tekijänoikeudelliset asiat kunnossa. Lisäksi tietoihin ja niiden käyttöön saattaa liittyä sopimusoikeudellisia ja muita kaupallisia velvoitteita, jotka tietojen käsittelijän tulee huomioida.

EU:n lainsäädäntö
EU:ssa on jo pitkään ollut valmisteilla uusi EU:n tietosuoja-asetus. Uusi tietosuoja-asetus tulisi pitkälti korvaamaan nykyisin voimassaolevan henkilötietolakimme. Tietosuoja-asetusta koskeva uudistus vahvistaisi henkilötietojen suojaa ja toisi mukanaan yrityksille merkittäviä velvollisuuksia, joista keskeisimpiä ovat mm.
 1) velvollisuus nimittää tietyissä tilanteissa yritykseen tietosuojavastaava
 2) väärinkäytöksiin liittyvät huomattavat sakkomaksut
 3) ilmoitusvelvollisuus tietomurtotilanteissa
4) rekisteröidyn oikeus saada itseään koskevat tiedot poistetuksi
Mikäli Euroopan unionin neuvosto hyväksyy parlamentin kannan ja tietosuoja-asetuksen valmistelutyö saadaan päätökseen, asetus astuisi todennäköisesti voimaan ensi vuodenvaihteen tienoilla. Tällöin asetus tulisi voimaan laintasoisena koko EU:n alueella. Asetuksen voimaantulon jälkeen yrityksillä ja organisaatioilla olisi kaksi vuotta aikaa muuttaa toimintansa sen mukaiseksi.

Mitä ovat avoimuuden ja läpinäkyvyyden edut?
Yritysten kannalta se että esiintyy avoimesti ja läpinäkyvästi voi tuoda hyötyjä monellakin tapaa. Tietoa saadaan jaettua, mahdollistetaan vuorovaikutus, opitaan toisilta ja tieto voi kehittyä paremmin.
Sosiaalinen media voi olla hyvä tapa kommunikoida asiakkaiden ja muiden sidosryhmien kanssa, oppia uutta, saada palautetta ja kehittää asioita. Yritys joka avoimesti kertoo vaikkapa Facebookissa uusista suunnitelmistaan voi saada yleisöltä kullanarvoisia vinkkejä, ja se voi jopa säästää turhalta työltä. Usein monet asiat valmistellaan pienen piirin kesken, joissa kaikilla on samankaltainen tausta, koulutus ja kokemustausta. Kun tietoa jaetaan suuremmalle yleisölle avoimesti, voidaan saada laajemmin näkökulmia ja uusia ideoita, sekä voidaan tunnistaa mahdolliset riskit ja puutteet.
Myös markkinoinnin kannalta voi avoimuudesta olla hyötyä, markkinointia voidaan tehdä tehokkaammin, nopeammin ja myös edullisemmin. Avoimuus myös lisää tietoisuutta ja voi lisätä henkilöstön halukkuutta kehittämiseen. Avoimen viestinnän kautta voidaan saavuttaa uusia kontakteja, verkostoitua ja solmia kenties uusia kumppanuuksiakin. Uutisia toiminnasta on myös helpompi ja nopeampi jakaa kuin esimerkiksi painetussa mediassa.
Mielestäni avoimuus yleensä vaikuttaa myös yrityksen maineeseen positiivisesti. Esimerkiksi toimitusjohtajan pitämä avoin blogi antaa mielestäni positiivisen kuvan yrityksestä, toki riippuu myös siitä mitä blogiin kirjoitetaan..

Milloin henkilökohtaisten tietojen jakamisesta olisi hyötyä työyhteisön kannalta?
Tämä kohta olikin hieman vaikeampi mietittävä.. Itse en näkisi että todella henkilökohtaisten tietojen jakamisesta työyhteisössä olisi mitään hyötyä.
Se, että yleisesti jaetaan omia henkilökohtaisia tietoja/ajatuksia/osaamista hyödyttää toki työyhteisöä. Kun omia tietoja jaetaan työyhteisössä, syntyy usein keskustelua joka taas johtaa uusien näkökulmien syntymiseen, oppimiseen toisilta ja kenties jopa syntyy uusia innovaatioita.

Millaista vahinkoa voi syntyä ellei henkilökohtaisten tietojen suojaamisesta huolehdita?
Sosiaalisten verkkotyökalujen käyttämiseen liittyy tietysti paljon riskejä, jos ei ole tarpeeksi huolellinen. Sekään ei kyllä aina riitä, taitavia väärinkäyttäjiä löytyy aina. Tietoaineistoon liittyviä riskejä ovat mm. käyttäjätunnusvarkaudet, identiteettiväärennökset, vakoilu ja tietojen kalastelu. Liian henkilökohtaista tietoa ei siis pitäisi laittaa esille. Nämä liian henkilökohtaiset tiedot tarkoittavat sähköpostiosoitetta, oikeaa osoitetta, puhelinnumeroa ja muita vastaavanlaisia tietoja. Lisäksi valokuvien lisäämisen suhteen kannattaa olla tarkkana. Täytyy ottaa huomioon, että monilla palveluntarjoajilla on oikeus syötettyjen tietojen käyttämiseen hyvinkin laajasti, sekä oikeus antaa tietoja eteenpäin yhteistyökumppaneille. On tärkeää tutustua sopimusehtoihin ennen sosiaalisten palveluiden käyttöönottoa. Pahimmassa tapauksessa huolimaton käyttäjä voi menettää omaisuutta, rahaa ja maineensa.





-Hanna

sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

1c Yhteenveto

1c) Miten sosiaalista mediaa voi hyödyntää omalla alallasi?

Kun nyt olen näitä erilaisia sosiaalisen median sovelluksia ja palveluita selaillut, niin on alkanut hieman hahmottua kuinka valtavan monipuolisesti niitä voidaan hyödyntää myös työyhteisöissä. Kaikki sovellukset ja palvelut eivät tietenkään sovellu kaikille yhteisöille, mutta luulen että jollakin tavoin jokainen työyhteisö voi hyötyä sosiaalisesta mediasta. Lähdin tässä tehtävässä miettimään mahdollisesti sopivia sosiaalisen median hyödyntämistapoja omalle työpaikalleni, joka on pieni rahoitusalan toimija.

Yrityksen kannalta monet sosiaalisen median palvelut tarjoavat mahdollisuuden lisätä näkyvyyttä, tunnettuutta ja kenties myös luotettavuutta. Sosiaalisen median palvelut voidaan siis nähdä markkinointikeinona, ja niitä kannattaakin käyttää tukena markkinointikampanjoiden yhteydessä. Aloitan jälleen itselleni tutuimmasta eli Facebookista. Lähes ”kaikki” ovat Facebookissa, nykyisin myös yritykset. Facebookissa yritys voi kertoa ajankohtaisista asioista, uusista tuotteista, tarjouksista.. ja tavoittaa asiakkaat nopeasti, jos vain ne asiakkaat saadaan ensin ”tykkääjiksi”. Arvonnat ja kilpailut yrityksen Facebook-sivulla voivat myös lisätä asiakaskuntaa tehokkaasti. Facebook-sivusto voi toimia myös osittaisena asiakaspalvelukanavana, täytyy vain muistaa että se syö myös yrityksen resursseja. Samalla pitää muistaa että sivustoille voi tulla myös negatiivisia kommentteja, ja kaikkiin pitäisi olla valmis vastaamaan. Twitteriä voidaan hyödyntää aika samalla tavoin kuin Facebookia, ja se toimii myös oivana palveluna kun halutaan verkostoitua tai pyrkiä luomaan mainetta alan asiantuntijana.

Mitä useammassa sosiaalisen median kanavassa yritys on esillä, sitä paremmin se vaikuttaa myös yrityksen löydettävyyteen. Mielestäni se luo myös luotettavuutta, käyn nykyisin lähes aina tarkistamassa onko yrityksellä Facebook-profiili, jos olen vaikkapa vuokraamassa loma-asuntoa ulkomaiselta yritykseltä tai tilaamassa pienemmästä verkkokaupasta jotakin. Facebookissa, Twitterissä tai blogeissa käytävistä keskusteluista ja kommenteista yritys voi saada ensiarvoisen tärkeää tietoa asiakkaista ja heidän mielipiteistään. Niiden avulla yritys voi kehittää toimintaansa ja tuotteitaan asiakkaita paremmin palvelevaan suuntaan. Sosiaalisessa mediassa myös tuotetaan joka päivä runsaasti alaan liittyvää tietoa. Seuraamalla oman alan sosiaalisen median palveluita, yritys voi olla ensimmäisenä huomaamassa uusia trendejä ja kehitysnäkymiä. Omalla alallani en kuitenkaan näkisi että kannattaisi olla mukana ihan kaikissa kanavissa. Rahoitusala on melko ”herkkä” ala, joten tietty luotettavuus pitää pystyä säilyttämään. LinkedIniä yritys voisi hyödyntää rekrytoinnissa. Etenkin jos haetaan työntekijää päällikkötason tehtäviin, uskoisin LinkedInistä olevan hyötyä oikean henkilön etsimisessä.

Omalle alalleni sopiva sosiaalisen median hyödyntämiskeino voisi olla blogin kirjoittaminen. Yrityksen näkökulmasta blogi on ennen kaikkea viestinnän työkalu sekä sisäisesti että ulkoisesti. Blogia voi kirjoittaa julkisesti tai vain henkilöstön omaan käyttöön. Blogien kohdalla mielestäni tarvetta olisi molemmille. Julkiseen blogiin voisi kirjoittaa alan uutisista ja pyrkiä luomaan positiivista yrityskuvaa, ja henkilöstön käyttöön tarkoitetussa blogissa voisi tiedottaa yrityksen sisäisistä asioista ja pyrkiä osallistamaan henkilöstöä ideoimaan uutta ja kehittämään omaa työpaikkaansa.


Olen itse hoitanut työpaikkani henkilöstöasioita ja pyrkinyt kehittämään työhyvinvointia. Heiaheia olisi mielestäni loistava palvelu jokaiselle työyhteisölle! Heiaheialla on oma yritysten käyttöön luotu palvelu, jota voidaan muokata jokaiselle sopivaksi. Yritykset voivat tarjota Heiaheian palvelun avulla henkilöstölleen kannustin- ja palkitsemisjärjestelmän, joka ottaa kuitenkin huomioon jokaisen henkilökohtaiset liikkumistottumukset. Uskon oikeasti että yhteinen tavoite voisi parantaa yhteishenkeä ja toki se että saisi työntekijät liikkumaan enemmän parantaisi ainakin työssä jaksamista. Työpaikoilta löytyy tietysti aina vastustajia, jotka eivät innostuisi asiasta, mutta itse olisin ainakin heti mukana! 


-Hanna

lauantai 14. kesäkuuta 2014

1b Perehtyminen uuteen sovellukseen

1b) Perehdy yhteen sinulle aiemmin vieraaseen sosiaalisen median sovellukseen, palveluun tai toimintaympäristöön. Opettele perusteet sen käyttämisestä ja kerro blogissasi miten mahdollisesti voisit käyttää sitä työyhteisössä

LinkedIn
Pitkään on ollut jo mielessä että pitäisi luoda profiili LinkedIniin. Nyt en enää keksi syytä miksi välttelisin sitä, joten päätin tässä tehtävässä tutustua siihen, ja laatia itselleni profiilin.
Profiilin luominen oli helppoa, pystyin kirjautumaan sivulle Facebook-tunnuksellani. Sen jälkeen pystyin täyttämään tietojani sen verran kuin halusin. Palvelu ohjasi tietojen täyttämistä askel askeleelta, ja jokaisen kohdan pystyi myös hyppäämään yli jos halusi. Päätin tällä erää lisätä tietoja vain koulutukseni suhteen, sekä lisäsin profiiliini kuvan. Palvelu ehdotti minulle heti henkilöitä jotka voisin lisätä yhteyksiini, käsittääkseni tämä tapahtui sähköpostiosoitteeni perusteella. Tällä hetkellä en vielä etsi töitä, mutta opintovapaani lähestyessä loppua alan etsiä töitä aktiivisesti, jolloin lisään profiiliini työkokemukseni ja osaamiseni. Olen käsittänyt että LinkedIn toimii työnhakijoiden ja työntekijöiden kohtaamispaikkana, ja kontaktit näyttelevät suurta roolia. Profiili voi mahdollisesti lisätä näkyvyyttä työnantajien silmissä, ja profiilin avulla voi rakentaa ammatillista profiilia. En tiedä kuinka paljon työnantajat käyttävät LinkedIniä sopivien työntekijöiden etsimiseen, mutta ainakin siellä voi pyrkiä luomaan verkostoja ja mahdollisesti löytää uusi työnantaja sitä kautta. Näyttää siltä että ainakin suuret kansainväliset yritykset käyttävät LinkedIniä myös rekrytoinnissa, joten jos sellaiseen haluaisi hakea töihin, niin palvelu voi olla hyvinkin hyödyllinen. LinkedInissä voi myös ”seurata” tiettyjä yrityksiä ja saada ilmoituksen mikäli heillä avautuu kiinnostavia työpaikkoja.

HeiaHeia
Tässä nyt vallan innostuin näistä uusista sovelluksista ja päätin kirjautua myös HeiaHeia-palveluun. Heiaheia on netissä toimiva liikuntaa ja hyvinvointia edistävä palvelu, joka on suunniteltu sekä henkilökohtaiseen että yhteisöjen käyttöön. Palvelussa voi kirjata omia treenisuorituksiaan, jakaa tuloksia muiden kanssa, luoda oman treeniohjelman, seurata painoa jne. Omat tulokset voi halutessaan jakaa myös Facebookissa ja Twitterissä. Olen yrittänyt aloitella liikuntaharrastusta viime kuukausina tosissani, ja ajattelin että tämä voisi olla mielenkiintoinen lisä/motivaattori harrastukseen.
Tännekin kirjautuminen kävi helposti, ja muutenkin sivuilla on mielestäni helppo navigoida. Muutamassa minuutissa olin luonut profiilin, ehtinyt tutkia palvelun ominaisuuksia sekä kirjannut tämän viikon liikuntasuoritukset ja tavoitteet. Keskeisellä paikalla komeilee ”aktiivisuusmittari”, jossa näkyy tämän viikon liikuntasuoritukset sekä paljonko tämän viikon tavoitteesta on suoritettu. Tällä hetkellä näyttää olevan 50% omasta tavoitteesta ja mennään jo lauantaissa.. Tulee kiire!

Tähän sovellukseen jäin heti koukkuun, miksi minä vasta nyt tämän löysin!


-Hanna

perjantai 13. kesäkuuta 2014

1a Sosiaalisen median sovellukset ja ympäristöt


Kirjoita blogiisi kolmesta sinulle tutuimmasta sosiaalisen median sovelluksesta tai ympäristöstä.
  • Miten käytät niitä itse tai miten olet tietosi niistä saanut?
  • Millaisia esimerkkejä niiden käytöstä sinulla on tai mitä keksit?

Facebook
Itselleni tutuin sosiaalisen median palvelu on verkkoyhteisö Facebook. Aloitin sen käyttämisen vuonna 2008, vaikka aluksi vähän vastustelinkin sinne liittymistä. Tiedon palvelusta sain ystävien kautta jotka olivat jo liittyneet, sähköpostiin alkoi tulvia kutsuja liittymään ja pakkohan se sitten oli. Käytän Facebookia päivittäin yhteydenpitoon ystävien kanssa ja nykyisin myös opiskeluun. Suurin osa ystävistäni ja sukulaisista asuu Oulussa, ja minä itse Helsingissä, joten itselleni Facebook on ollut todella tärkeä yhteydenpidossa ja kuulumisten vaihtamisessa. Nykyisten Yamk-opintojen aikana Facebookista on tullut myös tärkeä osa opiskelua. Olisin täysin hukassa monista opiskeluun liittyvistä asioista ilman suljetun Facebook-ryhmämme apua. Jaamme siellä tietoa ajankohtaisista asioista, laitamme linkkejä, kyselemme kurssien tehtävistä tai vain avaudumme vaikkapa opetuksen tasosta.

Blogger
Ennen tätä kurssia olin tutustunut blogeihin vain lukemalla niitä. Olen tosin seurannut läheltä kun hyvä ystäväni kirjoittaa ”työkseen” laihduttamiseen/urheiluun liittyvää blogia. Se mitä blogeja seuraan riippuu hyvin paljon sen hetkisestä elämäntilanteesta. Vauvaa odottaessani seurasin muiden raskaana olevien blogeja, remontoidessa taloa seurasin ja hain vinkkejä muiden remonttiblogeista, ja kun oli aika sisustaa uutta kotia jäin koukkuun sisustusblogeihin. Hyvät blogit osuvat kohdalle usein vahingossa tiedonhaun lomassa, tai sitten joku ystävä saattaa vinkata jostakin hyvästä blogista. Kun tälle kurssille tuli luoda blogi, huomasin, ettei ainakaan bloggerin käyttäminen ole kovinkaan vaikeaa. Aikaa se kyllä vie ainakin aluksi, huomaamatta vierähti pari tuntia ihan vain tutkiessa kaikkia ominaisuuksia mitä sieltä löytyy. Voisin hyvinkin kuvitella pitäväni blogia, mutta luulen ettei lukijoita löytyisi kovinkaan paljoa J

YouTube
Tuntuu että YouTube on ollut olemassa aina.. En edes muista kuka minulle olisi siitä ensimmäisen kerran kertonut. Palvelun käyttöönotto ja käyttäminen on mielestäni helppoa, eikä se vaadi tuntien säätämistä. Kätevää on myös kun omalle tilille pystyy tallentamaan videoita myöhempää katselua varten ja tekemään soittolistoja.


YouTubeakin voi käyttää melko erilaisiin tarkoituksiin. Itse lisäsin sinne ensimmäisen kerran videoita kun opiskelin eläintenkouluttajaksi. Oli erittäin hyödyllistä katsoa videolta omaa kouluttamistaan, ja samalla muut opiskelijat/opettajat pystyivät kommentoimaan suoritusta. YouTubesta löytyy videoita ihan joka tarkoitukseen. Olen etsinyt sieltä videoita liittyen leipomiseen/ruonlaittoon, remontoimiseen, ompelemiseen, kravatin solmimiseen jne. Parasta oli kun ystäväni oli laulanut onnittelulaulun ja ladannut videon YouTubeen. Nykyisin eniten YouTubesta kuitenkin katsotaan ”heppaa” eli Ihhahhaata..


-Hanna

tiistai 10. kesäkuuta 2014

Aloitustehtävä

Palasin juuri pari tuntia sitten kahden viikon lomalta Espanjasta, ja siellä olin lähes täydellisessä nettipimennossa.. Olin onnistunut sivuuttamaan tämän kurssin aloituksen, ja tässä sitä nyt ollaan H-Y-V-I-N myöhässä aloituksen suhteen! Lupaan korjata tilanteen ja päästä mukaan alkujärkytyksen jälkeen :)

Ensimmäisenä blogikirjoituksena piti miettiä sosiaaliseen mediaan liittyviä kokemuksia, ennakkokäsityksiä ja odotuksia. Sosiaalinen media on läsnä omassa elämässäni päivittäin(paitsi nyt kun olin lomalla).Ensimmäisenä ajatuksena sosiaalista mediaa miettiessäni tulee mieleen Facebook, jota käytän lähes päivittäin, vaikka aluksi hieman vastustelinkin sinne liittymistä. Facebook on nykyisin mielestäni lähes "pakollinen" väline eritysesti opiskelu- ja työmaailmassa. En esimerkiksi tulisi toimeen oman opiskeluryhmäni Facebook-ryhmää. Sosiaalinen media palvelee itseäni monissa eri tilanteissa kun haluan hakea tietoa, keskustella asioista tai jakaa tietoa. Vierailen erilaisilla keskustelupalstoilla erilaisissa elämäntilanteissa, vauvaa odottaessani keskustelin vauvapalstoilla/foorumeissa, ja koiraharrastukseen liittyen koirapalstoilla sekä matkustamisesta ja eri maista jaan ja seuraan tietoa eri foorumeissa. Seuraan myös muutamia blogeja liittyen remontoimiseen, sisustamiseen ja urheiluun. 

Itseäni hirvittää hieman sosiaalisessa mediassa sen osittain liiallinenkin avoimuus. Monet ihmiset jakavat henkilökohtaisesta elämästään tietoa todella avoimesti, osa ehkä tietää kuinka julkista tieto on, mutta välillä mietityttää ymmärtävätkö kaikki kuitenkaan sitä ihan täysin..

Tässä ensimmäisiä ajatuksia, eiköhän tämä tästä! :)


-Hanna